28. března 2010

Lady GaGa - fenomén dnešní doby?

Můžete chodit dlouho jen tak okolo a nezajímat se o to, co je vlastně zač, ale stejně jednou přijde den, kdy prostě zaslechnete NĚCO o Lady GaGa ... Je jí všude plno, dosahuje mega-popularity a její desky trhají rekordy v prodeji. A jelikož lidi, a obzvláště publicisté, mají rádi přirovnávání, mluví se o ní jako "o Madonně naší doby". Je to absurdní? GaGa vtrhla na scénu stejně rychle jako Madonna na začátku 90. let, na svou dobu je podobně provokativní a touží po tom ovládnou světovou pop music. A že je její hudba spíše průměrná? To přeci zas tak nevadí. GaGa totiž šokuje spíše svým veřejným vystupováním, životním stylem a šílenými módními výstřelky. Zkrátka není důležité jestli ji milujete nebo nesnášíte, důležité je, že o ní víte.

GaGa je typickým produktem dnešní masové kultury. Doby, kdy se vkus a nevkus prolínají... kdy není snadné něčím šokovat. Doby, kdy už nevzniká nic nového... jen vytvoříte extrémní kombinaci prvků z minulosti tak, aby to nově vypadalo. Doby, kdy tolik lidí dychtí po slávě a penězích. Ona je typickou ukázkou toho všeho a je si toho vědoma. Moc dobře ví, že dělá jenom bezduchý a povrchní pop pro mainstreamové posluchače hudby, na kterém se dá vydělat spousta peněz. Ví dokonce i to, že se o ní píše spíše kvůli tomu, jak moc bláznivý model si oblékla, nebo o tom, že natočila další nákladný, vizuálně bombastický videoklip.


Ale abychom se konečně dostali k té hudbě... Lady GaGa dělá celkem obyčejný pop s ne příliš duchaplnými texty o tom, že nechce, aby jí přítel dál volal, nebo o tom, že když začnete tancovat, všechno bude v pohodě. Nic překvapivého. GaGa samozřejmě následuje trendy, proto se nechává ovlivňovat elektronickou taneční hudbou a používá hodně osmdesátkový zvuk, který je už tak dva roky celkem dost "in". Což o to... mezi hity každé "diškošky" se to hodí, dokonce to dobře funguje i v playlistu komerčních rádií a samozřejmě v programu stanic jako MTV. Má to veškerý potenciál zaujmout konzumenta středního proudu. Otázka je na jak dlouho.

Lady GaGa má jistě talent napsat písničku, která se stane mega hitem. Dokáže ji i poměrně dobře zazpívat, ačkoliv není zrovna nijak oslnivá vokalistka. Se svým hlasem pracovat umí, ale mezi stovkou dalších zpěvaček byste ji poznali těžko. První i druhé album dokázala naplnit několika hity, jejichž melodie se dokáží leckomu dostat pod kůži. Náročnějšímu posluchačovi ale jen stěží. Nejen, že se mi zdá, že jsem některé z nich už určitě někde slyšela, ale dokonce mám pocit, že i sama GaGa se kolikrát opakuje. Je to zkrátka pořád tak nějak stejné... Že by sezónní záležitost, na kterou si za pár let skoro nikdo nevzpomene?

Jedno se GaGa upřít nedá - ví jak vydělat peníze. A to rovnou miliony dolarů. Pro svůj pseudonym našla inspiraci u kapely Queen, pro styl vystupování u Madonny, pro make-up u Ziggiho Stardusta a pro své velkolepé videoklipy u Michaela Jacksona. Z toho všeho namíchala extrémní koktejl, který spoustu lidí fascinuje. Otázka ale zní - neubaví nás Lady GaGa k smrti?...A stane se z ní opravdu nová královna popu nebo po ní za pár let ani pes neštěkne?..